Nå kjemper bukkene om simlene
2015 ble et år utenom det vanlige. Brunsten og er som regel i full gang på tampen av jakta. I år har kampene tatt seg opp ei drøy uke etter jaktslutt. Bildet over av to kjempende rivaler ble tatt på Kvikne i går, tirsdag 29. september. Foto: A. Nyaas
Er det for få STORE bukker i Forollhogna-stammen, bukker som vet "å sette dagsorden"? Dette blir ett av temaene når rettighetshaverne møtes for å forberede et nytt driftsår. I løpet av jakta har vi sitert erfarne "hognakjennere" som har påpekt at villreinen i området har endret adferdsmønster. I høst trakk dyrene langt og i tette hoper. Dette gjorde det langt vanskeligere å være jeger. På tampen av jakta burde brunstkampene vært i full gang. Det var de ikke. Først nå, ei drøy uke etter jaktslutt, dundrer det skikkelig i høstfjellet.
I inneværende bestandsplanperiode (2012-2016) er målet å nå en vinterbestand på 2000 dyr. Mye kan tyde på at målet er nådd. Ei god minimumstelling i vinter gir svaret. Et annet delmål i bestandsplanen er å stanse nedgangen i slaktevektene for på sikt å kunne få en økning i vektene på simle og kalv. Det er et mål å bidra til at flest mulig innfører oppgjør etter vekt, ved å bruke et progressivt prissystem. Med andre ord at prisene favoriserer uttak av små dyr i hver kategori. I bestandsplanen presiseres det at dette er spesielt viktig for gruppene simle og kalv. Skal dette fungere, må det være pliktig veiing på godkjente veiestasjoner.
Undertegnede tok turen til Kvikne i går sammen med kompis Arne A. Tønset. Vi var heldige. I sørvesthellinga av Hestfjellet oppdaget vi en hop på cirka 300 dyr. Vi fulgte denne hopen resten av dagen, uten å forstyrre. Opplevelsen var stor. Her er noen av bildene:
Storbukkene var aktive i går. Foto: A. Nyaas
Plutselig smalt det skikkelig, og bukken til venstre ble etter hvert "skubbet" over kanten. Foto: A. Nyaas
En sliten "kriger" med sterkt redusert gevir. Foto: A. Nyaas
Høstværet i går var praktfullt, og motivene var mange. Foto: A. Nyaas