Villreinjakt i Forollhogna

Forollhogna er det nordligste villreinområdet i Norge, men området har også vært benyttet til samisk tamreindrift. Her har villreinen intakte sommer- og vinterbeiter der både fjell- og seterdaler er viktige leveområder, også utenfor nasjonalparkgrensen. Dyrene forflytter seg igjennom året, avhengig av vær- og snøforhold. Gode beiteforhold med kalkrik berggrunn gjør at «Hognarein» er kjent for store dyr, med imponerende gevir. Dette gjør at villreinjakt i Forollhogna er svært attraktivt (ref. Nasjonalparkstyret for Forollhogna). Reinstammen i Forollhogna er også kjent for å være Europas mest produktive villreinstamme.

Jakt bidrar til at flokken ikke blir større enn at dyra har nok mat gjennom året og at man kan unngå alvorlig sykdom. Jakt på villrein er viktig for de som bor i fjellbygdene og et bidrag til lokal verdiskapning.

Jakttiden er fra og med 20. august til og med 20. september, med nattjaktforbud fra kl. 20.00. Forbudet oppheves ved lysets frambrudd.

All jakt skal foregå humant og i henhold til bestemmelsene i «Lov om viltet», med gjeldende forskrifter, «Lov om dyrevelferd», jaktkortet og lokale bestemmelser. Dersom du treffer på skadde dyr i terrenget og må avlive det, plikter du å varsle oppsyn eller lensmann snarest. Kjøttet fra avlivede skadde dyr skal sikres mot åtseletere. Kjøttet må under ingen omstendigheter fraktes ned uten tillatelse.

De ulike rettighetshavere kan inngå overgangsavtaler for sine jegere. Jeger skal rette seg etter de vedtak og bestemmelser som gjelder for jaktutøvelsen der jakten utøves. Dette framkommer av vedlegg som følger jegerkontrakten. Dette kortet gjelder for jakt i hele villreinområdet med unntak for Grøntjønnan sameie innen Fo1.

Huskeliste for reinsjegere: Her får du informasjon om alt du trenger å vite før jakt.

Alle jegere registrere felte dyr på www.hjorteviltregisteret.no (evt. via appen sett og skutt). For de som skal ta CWD-prøve må registrering av felt dyr skje innen innsending av prøven.

Kontrollkortene (jaktkortene) må imidlertid også leveres inn som før nå i en overgangsfase og skal etter endt jakt og senest innen 25. september sendes i utfylt stand til rettighetshaver. Det gjelder også for ubenyttet jaktkort/kort hvor dyr ikke er felt og selv om det er registrert i hjorteviltregisteret. Overholdes ikke denne frist, blir undertegnende rettighetshaver ilagt et straffegebyr på kr. 200,- per døgn i inntil 10 dager.

Som et viktig ledd i hjorteviltovervåkningen for å følge med på kondisjonsutviklingen i villreinbestanden skal underkjeve innleveres, senest innen 25 september. Kjevenes lengde er et godt mål på hvilke leveforhold reinen har hatt. Karrige leveforhold gir lave slaktevekter og kort kjeve fordi reinen da prioriterer overlevelse foran vekst. Informasjon om kjevemål mm. finnes på hjorteviltregistreret.no. Merkelapp til kjever er vedlagt jaktkortet. Kjevelappen skal fylles ut med slaktevekt, fellingsdato med mer. Det gjelder også for ubenyttet jaktkort og kort hvor dyr ikke er felt og selv om det er registrert i settogskutt.no