Snøen i juni tok knekken på rypekyllingene

Hummelfjellet på kveldstid 25. juni 2015. Nysnø nesten ned i skogbandet. Foto: A. Nyaas

Hummelfjellet på kveldstid 25. juni 2015. Nysnø nesten ned i skogbandet. Foto: A. Nyaas

Juni måned ble for tøff for lirypekyllingene. Tilbakemeldingene  etter produksjonstellinga nå i august er nedslående: - Særdeles ille. I Mastukåsa og Åslia har vi et snitt på 2,1 kyllinger per voksenpar. I tillegg er antall voksenfugler redusert med nesten 40 prosent sammenlignet med tilsvarende telling i fjor. I år er det ikke grunnlag for jakt, understreker feltleier i Åslia, Gudmund Semb jr.

Dette står i skarp kontrast til situasjonen i mai. Stamfuglbestanden på jaktterrenget i Dalsbygda var da meget god. Årlig telles linje 4 i Kjurrudalen (3472 meter). Under perfekte forhold den 9. mai registrerte Stig Ole Henningsmo og Geir Østgårdsgjelten 17 oppflukter med 30 ryper fordelt på 13 par og 4 enkeltfugler. Vi må tilbake til 2006 for å finne et bedre resultat (32 ryper).

Men så kom juni....

Men så kom juni med nordavind, snø og temperaturer ned mot null. I følge Meteorologisk Institutt lå månedstemperaturen for hele landet 1,7 grader under normalen, og relativt kaldest og våtest var det i Trøndelag. Under slike forhold ble det for tøft for lirypekyllingene. De fleste bukket under på grunn av matmangel (insekter) og kulde. Det mange fryktet på forsommeren viser seg å stemme.

- Situasjonen nå er særdeles ille. Det er overhodet ikke grunnlag for jakt i høst. Kullene som vi fant, var alle omlegginger, det største på seks kyllinger. Vi har jaktet i Åslia i nesten 60 år, og vi vet at situasjonen endrer seg fra år til år. Likevel ble overgangen fra det relativt gode produksjonsåret i fjor litt for brå. I tillegg til at det gikk skeis med produksjonen, tyder mye på at predatorer som kråke, rev og rovfugler har gjort store innhogg i bestanden av voksenfugler. I høst må vi ta vare på de rypene som er igjen i fjellet, understreker Gudmund Semb jr.

Styret i Dalsbygda Jaktlag behandler årets telleresultat i møte den 17. august.

 

hognareinen.no - Arne Nyaas

 

 

 

Gasta Design