Ennå ikke påvist CWD i Forollhogna

Frakt av storbukk skutt i Tverrfjelldalen i Dalsbygda søndag 28. august. Foto: Arne Nyaas

Frakt av storbukk skutt i Tverrfjelldalen i Dalsbygda søndag 28. august. Foto: Arne Nyaas

Villreinjakta er godt i gang i Forollhogna. Per dato foreligger svaret av 32 CWD-prøver (Chronic Wasting Disease). Samtlige er negative. I Nordfjella hvor den dødelig sjukdommen ble påvist på ei simle i vår, er CWD i tillegg påvist på en bukk felt under jakta.

Viltmyndighetene har bestemt at CWD heretter skal omtales som "skrantesyke". Sykdommen ble første gang påvist i Norge på ei villreinsimle i Nordfjella i mars i år. I forbindelse med merking ble det registrert ei død simle som senere fikk sykdommen påvist av Veterinærinstituttet. Dette var første gang sykdommen ble påvist i Europa. Og, CWD - eller skrantesyke -  har aldri tidligere vært påvist i ville bestander av rein. Senere ble sykdommen påvist på to elger i Selbu. Prionsykdommer rammer sentralnervesystemet. Det finnes ingen behandling for sykdommen, og den er alltid dødelig.

 

Ennå ikke påvist i Forollhogna

I Forollhogna hvor det skal tas prøver av 100 dyr under årets jakt, foreligger nå svaret på 32 prøver. Ingen er positive. Koordinator Erik M. Ydse i Statens naturoppsyn (SNO) sendte i ettermiddag ut følgende beskjed til villreinutvalget og oppsynskorpset:

"Av praktiske årsaker får vi ikke registrert prøvesvar uten at det foreligger kontrollkortnummer som er registrert i Hjorteviltregisteret (det som står på villreinjaktkortet). Disse er ikke på plass for villrein fra Hardangervidda og Forollhogna. For at jegeren skal slippe å vente på svar, har vi laget en midlertidig løsning på Hjorteviltportalen som vi lenker til fra Hjorteviltregisteret. 

Her finner jeger svar på prøver fra villrein felt under jakt i Forollhogna og på Hardangervidda:  http://www.hjortevilt.no/provesvar-cwd/ 

Alle andre prøvesvar finnes på Hjorteviltregisteret (trekk nedover): http://www.hjorteviltregisteret.no/Helse

 

hognareinen.no - Arne Nyaas

Gasta Design