Ser du rein i påska, gi beskjed!

Gi beskjed dersom du ser villrein i Forollhogna i løpet av påskeferien, send SMS til 95 15 12 44. Ikke glem stedsnavnet. Og husk: Ikke gå for nær - og hold hunder i bånd!  Foto: A. Nyaas

Gi beskjed dersom du ser villrein i Forollhogna i løpet av påskeferien, send SMS til 95 15 12 44. Ikke glem stedsnavnet. Og husk: Ikke gå for nær - og hold hunder i bånd!  Foto: A. Nyaas

Det går mot ny flytelling av villrein i Forollhogna, trolig i løpet av påskeuka. Minimumstellinga er avgjørende når årsmøtet skal bestemme jaktkvoten. Så langt i vinter har tellemannskapet i småflyet ikke hatt hellet - og været - på sin side. Nå strømmer påsketuristene til fjells. Oppfordringen fra villreinutvalget er klar: Gi beskjed om eventuelle observasjoner av villrein. Send SMS til 95 15 12 44. Ikke glem stedsnavnet! Og husk: Ikke gå for nær - og hold hunder i bånd.

Gode sporingsforhold på bakken er avgjørende - helst med nysnø som har fått ligge i ro et par dager - når villreinen skal fotograferes fra småflyet. I Forollhogna ble det gjennomført flytelling onsdag 9. mars. Forholdene sør for fylkesgrensa var meget gode, mens vinden hadde blåst snøen vekk fra rabbene på nordsida. Forventet vinterstamme i år er cirka 2000 dyr. Av disse ble bare 1054 lokalisert og fotografert i forrige uke. Derfor må det gjennomføres ei ny flytelling ved første og beste anledning. Småflyet kommer da til å fly et linjesystem øst-vest/vest-øst. Dette er linjer med  to kilometers mellomrom - og linjene dekker hele villreinområdet. Opplegget tar tid med cirka sju timers effektiv flytid. Derfor må flyet mellomlande og tanke ekstra drivstoff.

 

Endring i opplegget fra neste vinter?

På årsmøtet i Soknedal lørdag 23. april kommer villreinutvalget til å orientere om et forslag fremmet av undertegnede, basert på erfaringer fra mange års flytellinger både i Forollhogna og i Rendalen. Mens det i Rendalen gjøres en grundig jobb på bakken før flytellinger om vinteren, er nesten alt i Forollhogna overlatt til mannskapet i småflyet. Arealmessig er beiteområdet i Rendalen noe større enn i Forollhogna (Rendalen 1859 kvadratkilometer, Forollhogna 1843 kvadratkilometer). Både Forollhogna og Rendalen skal ha en beregnet bestand på cirka 2000 dyr i vinter. Mens det i  Forollhogna aldri har vært gjennomført en grundig sjekk på bakken i forkant av flytellinga om vinteren, har Rendalen alltid gjort dette. Ved flytellinga i Forollhogna i forrige uke fant vi 1054 dyr eller 52,7 prosent av bestandsmålet. Tilsvarende telling i Rendalen dagen etter resulterte i 1925 dyr, eller 96,3 prosent av bestandsmålet.

Forslaget fra undertegnede er at det -  fra og med vinteren 2017 - skal gjennomføres et tilsvarende opplegg i Forollhogna. Med andre ord at villreinutvalget sørger for at samtlige rettighetshavere sjekker sine områder før småflyet går opp, enten via egen innsats eller ved å kanalisere jobben via fjellstyrer/SNO. Når registreringene er gjort, sendes kartreferansene til undertegnede. Deretter går småflyet opp på første gunstige foto-/telledag.

Villreinutvalget diskuterte forslaget på utvalgsmøtet i går. Før årsmøtet i Soknedal kommer utvalget til ta opp saken både med nasjonalparkstyret/nasjonalparkforvalter og med villreinnemnda.

 

Pass på - fare for overvann!

Så snart været roer seg, starter påskeutfarten, også i Forollhogna. Terje Borgos var til fjells for noen dager siden (Gruvdalsbua) og ber nå påsketuristene være ekstra varsomme i nærheten av islagte sjøer og tjønner/bekker: - Det er stor fare for overvatning, forteller Terje som viser til bildene på Facebook-sida til villreinutvalget.

Ei trivelig påske ønskes!

 

hognareinen.no - Arne Nyaas

 

 

Gasta Design