Ingen minimumstelling

Koronaviruset skaper mange uventede utfordringer, og årets planlagte minimumstelling er åpenbart intet unntak. Luftfartstilsynet har nemlig vedtatt at VFR-flyging (typisk småfly som de som benyttes under minimumstelling) kun er tillatt dersom Avinor Flysikring AS har gitt forhåndstillatelse til flygingen. Les hele saken her.

Årets planlagte minimumstelling må avlyses grunnet restriksjoner i flygning. Bilde fra ei tidligere telling i Forollhogna. Foto: Arne Nyaas.

Årets planlagte minimumstelling må avlyses grunnet restriksjoner i flygning. Bilde fra ei tidligere telling i Forollhogna. Foto: Arne Nyaas.

Villreinutvalget mener imidlertid at vi har god kontroll på stammestørrelsen og bestandsutviklinga, gjennom flere gode tellinger de siste årene (kalv, struktur og minimum). Risikoen ved at manglende minimumstelling kan føre til feil forvaltning av villreinstammen er dermed liten. Så lenge man vet at man ligger langt under bestandsmålet er det ingen fare ved å sette ei så lav kvote at man i alle tilfeller sikrer en oppgang i bestanden til neste år. Når vi etterhvert ligger nær ved, eller på, bestandsmålet vil det imidlertid være viktigere å få til ei god minimumstelling. Det viktigste er uansett å bruke det man har av tallmateriale riktig.

Det viktigste å ta hensyn til er forventet kalveproduksjon våren 2020. Simuleringen av simlebestanden, sist lagt fram på rettighetshavermøtet i februar, viser at vi har mellom 620 og 660 simler som skal kalve. De to siste årene har ca. 90% av simlene ført kalv fram til kalvetelling, men da har andelen simle 4 år og eldre vært 77 – 80%. Våren 2020 vil andelen simle 4 år og eldre være ca. 60%, og vi forventer derfor en lavere produksjon.

I år med såpass lav andel eldre simle har andelen kalv per simle ligget i intervallet 65 – 91% med et gjennomsnitt på 76%. Forventet kalveproduksjon vil dermed ligge i intervallet 400 – 600. Om en legger gjennomsnittet av antall simler og forventet kalv per simle  til grunn, vil vi forvente en kalveproduksjon på ca. 490. Ei kvote på 350 dyr (som vedtatt foreslått for årsmøtet i siste styremøte) med fellingsprosent på 80 vil gi 280 felte dyr. I tillegg legger utvalget til grunn en dødelighet på 2,5% av vinterstammen. Dette vi utgjøre til sammen ca. 325 dyr.

Forventet vekst i stammen vil da ligge på mellom 75 og 275 dyr, sannsynligvis på 150 – 200 dyr som vil gi en vinterstamme på 1600 – 1650 vinteren 2020 – 2021. Dette er forsiktige anslag og ei kvote på 350 vil derfor være forsvarlig, og i alle tilfeller føre til en oppgang i bestanden.

Gasta Design