Lave kalvtall, som forventet

NINA gjennomførte årets kalvtelling i slutten av juni i strålende junivær. Antall kalver og simle/ungdyr på bildene er nå talt opp og vi har fått tall for årets produksjon.

I saken om minimumstelling kan dere lese at vi forventet lave kalvtall i år grunnet en lav andel voksen simle i bestanden. Tallene fra NINA er i nedre del av beregningene, men så var også tallene for de fleste av de øvrige områdene lave i år, noe som antagelig kommer av en sein vår over store deler av Sør-Norge med mye snø for kalvene.

Årets kalver er nå talt opp. Dette bildet er fra kalvingsprosjektet i 2020, som foregår under kalvinga i april/mai. NINA teller opp kalvene på nytt i juni/juli fra helikopter.

Årets kalver er nå talt opp. Dette bildet er fra kalvingsprosjektet i 2020, som foregår under kalvinga i april/mai. NINA teller opp kalvene på nytt i juni/juli fra helikopter.


Totalt fant NINA 1782 dyr (vi har beregnet en sommerstamme på ca. 1900 dyr så de fleste er nok talt opp), hvorav 917 S/U (simler og ungdyr) og 461 kalver. Dette gir en kalvprosent på 50,3. Kalvtallet var 50,6 i 2016, ellers har det ikke vært så lavt de årene vi har tall for. Vi ser likevel at andelen simler som hadde kalv ved kalvtellinga er høyere i 2020 enn hva den var i 2016, da kalv per 100 S/U var omtrent det samme som i år (50,6). Kalv per 100 S/U er derfor lavere enn hva den faktiske produksjonen skulle tilsi. Dette fordi vi har en bestand med en forholdsvis stor andel ungdyr ettersom vi nå bygger opp bestanden og feller relativt lite av den årlige tilveksten, til tross for en høy andel kalv i kvotetildelinga. Ettersom produksjonen regnes per simle og ungdyr (fordi man ikke greier å skille på disse fra flyfoto), blir dermed produksjonen i Forollhogna seende lavere ut enn hva som er tilfellet når man bare ser på antall kalv per 100 S/U.

De to siste årene har ca. 90% av simlene ført kalv fram til kalvetelling, men da har andelen simle 4 år og eldre vært 77 – 80%. Våren 2020 var andelen simle 4 år og eldre ca. 60%, og vi forventet derfor en lavere produksjon. I år med såpass lav andel eldre simle i Forollhogna, har andelen kalv per simle ligget i intervallet 65 – 91% med et gjennomsnitt på 76%. Ut fra beregningene (simlesimuleringene) hadde 74 % av simlene kalv ved kalvtellinga i år, mot bare 65 % i 2016.

Som noen av dere kanskje har lest i årets utgave av “Villreinen”, valgte villreinutvalget i Forollhogna å endre avskytinga i den nye bestandsplanen (2019-2023) fra 40 % kalv til 60 % og å redusere avskytinga av simle fra 30 % til 15 %. Dette i et forsøk på å øke andelen eldre simler i bestanden. Dette er langsiktig arbeid, og jegerne kan hjelpe til ved å skyte en liten kalv i høst.

Gasta Design