For få leverer CWD-prøve

Veterinærinstituttet sendte også i 2021 ut prøvesett for CWD-prøvetaking som ble utdelt til rettighetshaverne sammen med reinskortene for videre fordeling til jegerne. Det skulle tas prøver av alle dyr eldre enn årskalv.

Resultatene av prøvetakinga i Forollhogna viser at det i 2021 ble sendt inn 139 CWD-prøver. Totalt ble det felt 236 voksendyr og alle disse skulle derfor vært tatt prøve av. Prøvetakingsprosenten tilsvarer ut fra dette bare 58,8% (62 % i 2020), noe som er altfor dårlig.

Flink Hogna-jeger i gang med hjerneprøveuttak.

Hvis det i framtida skal kunne bli mulig å friskmelde en villreinbestand for CWD, er man helt avhengig av å ha et godt nok prøvegrunnlag bakover i tid å støtte seg på. Prøvetakingsprosenten på voksendyra bør være så nær 100 % som mulig. Noen av de manglende prøvene kan forklares med at jegere som er tildelt kalv har felt eldre dyr (gjelder 7 dyr) og dermed ikke har hatt CWD-prøvesett tilgjengelig. I tillegg må man regne med at noen prøver kommer bort i posten, og at noen jegere registrerer prøven sin på feil villreinområde i hjorteviltregisteret. Dette er imidlertid ikke hele forklaringa, da for eksempel Snøhetta villreinområde hadde en innleveringsprosent på CWD-prøver på hele 80% (355 innsendte prøver).

Bare en av de 139 prøvene er merket med “uegnet materiale” av Veterinærinstituttet, så her har de som har levert prøver gjort en god jobb. Det ble for øvrig ikke påvist CWD i noen av de innsendte prøvene fra Forollhogna.

Under fagdagene til Villreinrådet holdt CWD-ekspert Bjørnar Ytrehus et veldig godt foredrag om sjukdommen og hva den betyr for villreinen vår. Ytrehus minnet også tilhørerne på om at CWD er den verst tenkelige sykdommen som kan ramme et dyr og at man må handle ut fra denne kunnskapen. Les mer om foredraget til Ytrehus på villreinen.no, eller se hele filmen med foredraget på villreinrådets facebookside (foredraget er 2 timer og 18 min ut i filmen).

Dersom noen er usikre på hvordan CWD-prøvene tas kan dere se denne filmen som viser både hjerne- og lymfekjertel-uttak. Plages du med å finne lymfekjertlene, er det alltids bedre å levere bare hjerneprøve enn å ikke levere noe. Husk også at oppsynene er ute for å hjelpe til om noen trenger hjelp med prøvetakinga kan man kontakte oppsyn som gjerne hjelper til dersom man i nærheten.

Gasta Design