Ny rapport om overvåkingsprogrammet for hjortevilt

Den nyeste rapporten fra overvåkningsprogrammet for hjortevilt ble publisert den 22. september. Rapporten viser blant annet bestandsutviklingen for områdene som er med i overvåkingsprogrammet. NINA som drifter programmet bruker kjever og slaktevekter levert av jegerne til å måle utviklingen i bestandene. Hvordan de gjør dette kan du lese mer om i rapporten; “Oppsummeringsrapport fra overvåkingsprogrammet for hjortevilt 1991 - 2021. “

Tallene fra strukturtellingene brukes også i overvåkingsprogrammet.

NINA skriver blant annet at dersom aldersfordelingen av voksne dyr (to år eller eldre) i jaktuttaket reflekterer strukturen i bestanden, er det grunn til å tro at alderen på voksne bukker har økt noe i løpet av forrige og siste overvåkingsperiode. NINA ser ingen lignende trend hos simlene, men dette er noe vi forventer over tid gitt den økte kalveavskytinga.

Gjennom Overvåkingsprogrammet har NINA tilgang til årlige data på kjevelengder og slaktevekter fra 1992. Nina skriver i den siste rapporten at jegerne i Forollhogna viser stor oppslutning om overvåkingsprogrammet, og at det bidrar til at de har et meget godt datasett på slaktevekter, kjevelengder og aldersstruktur blant felte dyr.


Gasta Design