Oppløftende kalvtall

Våren kom seint i de nordligste delene av Forollhogna, men reinen fant likevel gode vårbeiter i de sørligste delene av fjellområdet. De siste telleperiodene av kalvingsprosjektet fant vi derfor stort sett fostringsflokkene i Vingelsfjellene og sæterdalene hvor dyrene hadde godt med mat.

Den årlige kalvtellinga i regi av NINA ble gjennomført den 29. juni fra helikopter. Været var strålende, men den seine snøsmeltinga gjorde at det fortsatt var mye snøfonner igjen i fjellet og reinen hadde ikke samlet seg så mye som ønskelig enda. Det ble allikevel funnet en god del dyr og mer enn nok for ei god kalvtelling. Til sammen ble det funnet 1508 dyr, hvorav 533 kalver og 847 simle/ungdyr. Dette gir en kalvprosent på 62,9 %, noe som er veldig bra.

Kalvtellinger i perioden 2012-2022. I 2022 har vi fått en gledelig oppgang i andel kalv i bestanden.

I 2019 valgte man i Forollhogna å endre avskytinga fra 40 % kalv til 60 % og å redusere avskytinga av simle fra 30 % til 15 %. Dette ble gjort for å forsøke å øke andelen eldre simler i bestanden ettersom eldre simler (>2år) oftere får frem kalv. Fordi vi i årene 2019-2020 har bygget opp bestanden har vi også felt lite dyr slik at vi ikke har fått full effekt av den økte kalvandelen i avskytinga enda. I 2021 var imidlertid kvota i Forollhogna relativt høy og vi forventet derfor en høyere andel kalv per simle/ungdyr i årets telling dersom våren ble grei for kalvene.

Produksjonen regnes dessuten per simle og ungdyr (fordi man ikke greier å skille på disse fra flyfoto), noe som også bidrar til at kalvprosenten øker når vi feller flere kalver og dermed får færre ungdyr påfølgende år.

Gasta Design