Jegerne er gode på rapportering
Av totalkvoten på 550 dyr ble 401 felt i høst. Dette resulterte i en fellingsprosent på 72,9 (83,8 % i 2022). Av de tildelte kvotene innen de forskjellige kortkategoriene ble det felt 66 % kalv, 88 % simle og 80 % bukk. Dette ble presentert og gjennomgått i møte med villreinutvalget og oppsyna i Dalsbygda 15.11.2023.
Forhold under jakta
Det har vært til sammen 10 oppsyn ute under årets reinsjakta.
Ingen forhold har ført til anmeldelse, men 6 saker ble oppgjort på stedet. Dette var saker som dreide seg om bomskudd, feilfellinger (gebyrsaker), ettersøk og manglende skjæring av jaktkort.
Værforholdene i jakta var utfordrende, med mye endringer i vær og vind. De første to ukene stod reinen mot øst (Dalsbygda/Vingelen) og siste del av jakta stod flokkene mot sørvest.
Det ble registrerte 7 skadeskutte dyr, som gir en skadeskytingsprosent på 1,8 % mot fjorårets 1,4. Urolige flokker som følge av vær og jakttrykk har resultert i en god del lavere fellingsprosent mot fjoråret, og er sannsynligvis også en medvirkende årsak til flere bom- og skadeskytinger enn tidligere. Om dyrene er urolige og holdene blir lengre, er det en tillitserklæring at flere bomskytinger/skadeskytinger blir varslet til oppsyn. Både reinen og jegerne har det litt for travelt, ser det ut som.
Men samtidig er det viktig å påpeke at det er en god dialog og et godt samarbeid mellom oppsyn og jegere når hendelser oppstår.
Selv om fellingsprosenten i år er noe lavere enn normalt, anses ikke det som noen katastrofe, da det ser ut som vi har hatt en større naturlig avgang på kalveandelen etter fødsel (mellom fødsel og jakt). Dette kan skyldes rovdyr eller klimaforhold kort tid etter kalving. Forvaltningsmessig betyr dette at en lavere fellingsprosent og noe lavere kalveproduksjon utjevner hverandre og at vi trolig mot minimumstellingen denne vinteren likevel bør være i nærheten av ønsket antall dyr i Forollhogna.
Fellinger
Av de tildelte kvotene innen de forskjellige kortkategoriene ble det felt 66 % kalv, 88 % simle og 80 % bukk i 2023. Fellingsstatistikken viser at det felles en lav andel ungsimler. I gjennomgangen av kjevedata ved revisjon av bestandsplanen så man tydelig denne trenden med at simlene stort sett felles etter at de har nådd en viss alder. Antageligvis kommer dette av at det jegerne forbinder med ei «typisk simle» er ei voksen simle med relativt stort gevir med flere forgreininger, mens ei ungsimle lett kan forveksles med en liten ungbukk og derfor sjelden blir skutt.
Forollhogna villreinutvalg valgte defor fra og med denne bestandsplanperioden å dreie avskytingen mer over på kalv, for slik å få en lavere andel ungsimler i bestanden og tilsvarende høyere andel voksne simler. Det er også derfor det er viktig at jegerne følger henstillingen om å felle små kalver som har et dårligere utgangspunkt for å bli høytproduserende voksendyr.
For å oppnå den ønskede utviklingen på bestanden i henhold til bestandsplanen ser det ut som det har vært fornuftig å ha en lav simlekvote, da naturlig frafall og feilskytinger medfører noe større avgang av simler enn kvoten skulle tilsi.
Vekter
Kalvevektene for 2023 har økt, noe som tyder på en god beitesommer og ønsket effekt av eldre simler som føder tyngre kalver. Det er fortsatt enkeltkalver med svært lave vekter, men inntrykket er at det er færre av disse, og på slutten av jakta var de gjenværende kalvene store og fine. Disse bør være godt rustet for vinteren, og bli gode produksjonsdyr til sommeren.
Totalt sett er det en god vektøkning på de felte dyrene mot tidligere år, og dette er en gledelig utvikling i Forollhogna.
CWD-prøvetaking
Det har vært en god økning i leverte prøver for CWD etter felt voksen rein. Hele 88,5% av prøver ble levert. Dette er villreinutvalget godt fornøyd med, og anser målet for nærmere 100 % innlevering i 2024 som reelt hvis jegerne opprettholder innsatsen. Vi er helt avhengig av et godt prøvegrunnlag tatt av jegere for å eventuelt kunne friskmelde en villreinbestand for CWD i framtiden.