Videreføring av kalvingsprosjektet

Kalvingstidspunktet hos villrein bestemmes av flere forhold. En viktig faktor er simlenes størrelse og kondisjon. Terje Skogland (NINA) undersøkte kalvingstidspunktet i flere norske villreinstammer på 1980-tallet, deriblant i Forollhogna villreinområde. I 2016 startet NINA opp med et prosjekt for å samle inn data som kunne sammenlignes med Skoglands data fra 1980- tallet.

Kalvingsprosjektet i Forollhogna går mot 5 nye år.

Kalvingsprosjektet i Forollhogna går mot 5 nye år.

Erfaringene fra disse fire årene med overvåking viser at kalvinga ser ut for å være noe seinere og mer langstrakt sammenlignet med data fra 1980 tallet. Men dataene varierer til dels mye fra år til år, og for å få bedre data har NINA nå fått innvilget midler og tillatelse til scooterkjøring for videreføring av prosjektet for årene 2020-2024.

Registreringene gjøres i utgangspunktet med teleskop og på mellom 500 meter og hele to kilometers avstand. Andelen simler som følges av kalv leses inn på diktafon eller registreres på skjema. I en del tilfeller har vi også videofilmet flokkene og talt opp resultatene i ettertid. Videofilming er særlig aktuelt når flokkene er på trekk slik at flokken passerer gjennom filmruta.

Les mer om prosjektet her.

Gasta Design