Båndtvang og ro for viltet

I tiden mellom 1. april og 20. august er det båndtvang etter hundeloven. I denne perioden “skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo” (hundeloven § 6).

I tillegg kan den enkelte kommune velge å forlenge båndtvangen etter nærmere bestemmelser i samme paragraf.

De aller fleste respekterer båndtvangen og skjønner at viltet da er inne i en særlig sårbar periode hvor de trenger ro, men likevel hender beklageligvis at noen slipper hundene slik som bildene under kan tyde på.

Ting tyder på at hundene har jagd fjorårskalven bort fra resten av flokken.

Ting tyder på at hundene har jagd fjorårskalven bort fra resten av flokken.

Bildene er tatt fra Steinfjellbua den 19.04 mot Buløpet og viser det som ser ut for å være tre hunder; to hunder jevnt 20 meter fra eier når de starter ut fra Steinfjellbua, og den tredje ofte i skisporet.
I Buløpet har hundene i alle fall fulgt i sporet til en fjorårskalv av rein som har kommet ut av flokken. Flokken har delvis vært rett nord for Hogna (300m rett øst for høgste Rasmusløpet). Hundene har vært etter dette sporet bort i Storsalen/nedre Buløpet.

Hund som jager rein.jpg


Reinskalvsporet ble senere påtruffet rett øst for Grøthaugen den 21.04. Det vil si at den da var 10 km i luftlinje vekk fra resten av flokken.

Gasta Design