Nyttig samarbeid om fotråte

I sist arbeidsmøte i villreinutvalget der NINA deltok presenterte Olav Strand (NINA) en film om fotråte for villreinutvalget.

Filmen er satt sammen av klipp fra Forollhogna og Knutshø og viser villrein med fotråte.

Skjermdump fra filmen om fotråte. Foto/film: Olav Strand (NINA)

Skjermdump fra filmen om fotråte. Foto/film: Olav Strand (NINA)

Etter jakta i 2020 begynte det å dukke opp halte dyr i Forollhogna. Det er mer vanlig at fotråta gjør seg synlig i jakta, og i Knutshø hadde man en del halte dyr med antatt fotråte i jakta samme året. For å forsøke å få en oversikt over omfanget av fotråte-utbruddet i Forollhogna i fjor høst ba villreinutvalget oppsyn og NINA om å ta en tur i området og dokumentere dette. På turen filmet man over det man fant av flokker for å forsøke å få en oversikt over andelen halte dyr med antatt fotråte. Det er resultatene av denne filmrunden som presenteres i filmen.

NINA er i dialog med nasjonalparkforvalter om tillatelse til å ta en tur til nå i vinter for å filme over det man finner av dyr da for å se om det fortsatt er dyr med fotråte i Forollhogna og i tilfelle hvor stor andel av dyrene som har det nå.

Villreinutvalget setter pris på det nære samarbeidet med NINA, og at vi i Forollhogna kan bidra til å øke kunnskapsnivået om fotråte på rein som man generelt vet lite om enda.

Se filmen her.

Les mer om fotråte hos Veterinærinstituttet.

Gasta Design