Vanskelige forhold under minimumstellinga

Forholdene under årets minimumstelling var vanskelige, med hardt føre og dårlige sporforhold som gjorde det utfordrende å finne dyrene. Situasjonen var lik i flere av naboområdene som også slet med å finne dyr i årets minimumstelling, les f.eks om tellinga i Knutshø.

For å få ei god telling er man avhengig av gode solforhold for å se sporsleper etter reinsflokkene på bakken ettersom flokkene ofte er vanskelige å se fra lufta. Man må derfor også ha god snødekning og aller helst nysnø. Vinteren så langt i år har ikke gitt gode sporforhold siden det er ganske hardblåst i fjellet, men det ble bestemt å gjøre et forsøk på telling likevel når det omsider ble sol og godvær.

I tillegg til helikopter ble det brukt flere bakkemannskap i både nord og sørområdene på snøscooter, både dagen før telling og under telling.

Ved opptelling av bildene er det talt opp til sammen 1249 dyr, noe som er om lag 300 dyr mindre enn det en ønsket å finne for årets vinterstamme. Solide tellinger og beregninger foregående år gir oss uansett gode tall å beregne bestanden ut fra i 2022, så det ble besluttet å ikke bruke mer penger på flyging i vinter.

Alt av fostringsdyr ble funnet i den nordvestligste delen av området. Flokken som ble funnet lengst øst var ved Hiåa på grensa mellom Soknedal og Budal. Flere mindre bukkeflokker i Eidsfjellet på Kvikne var de sørligste observasjonene av dyr, mens hovedtyngden av dyr ble funnet fra Svergjesjøen på Kvikne og nordover, hvor det har gått dyr store deler av vinteren.

Bildene man får fra helikopteret er av god kvalitet og det lar seg enkelt skille mellom bukk og simle. Noe mer utfordrende er det å skille simler fra ungdyr.

I Eidsfjellet ble det funnet flere små bukkeflokker. Foto: Roy Andersen.

En av de store fostringsflokkene som ble funnet under tellinga. I denne flokken ble det talt opp 361 dyr. Foto: Roy Andersen

Dette var den største flokken som ble funnet. Her er det til sammen talt opp 678 dyr. Foto: Roy Andersen.

Oversikt over flokkene slik de ble funnet under tellinga.

I 2021 ble det en del høyere felling enn beregnet, og selv om kvota var redusert i forhold til bestandsplanen ble det skutt like mange dyr som beregnet opprinnelig i planen ved ei høyere kvote. Dette kommer av at det har vært flere overgangsavtaler enn hva man har regnet med og at disse virker å ha fungert godt. For 2022 er det derfor lagt inn en høyere fellingsprosent i beregningene og kvota vil måtte reduseres tilsvarende.

Gasta Design