Prosjektet «HelRein» og innsamling av vevsprøver fra villrein

Forskere ønsker nå vevsprøver for å gjøre genetiske analyser for bedre å forstå innvandringshistorikk og hvordan seleksjon har formet villreinen som art.

Forskere vil nå finne ut mer om innvandringshistorien til villreinen etter istida.

Bakgrunn

I Norge forvaltes villrein i 24 ulike forvaltningsområder. Villreinen i Langfjella og Rondane/Snøhetta/Dovre danner i dag to separate hovedbestander med distinkt genetikk. Villreinen i Langfjella er sterkt påvirket av innblanding av gener fra tamrein, mens villreinen i Dovre, Snøhetta og Rondane-regionen er mindre påvirket. Det er også forvillet tamrein i flere områder, som i Forollhogna.

Kunnskapshull

Det er fortsatt uklart om de to hovedbestander av villrein skyldes én eller to uavhengige innvandringer etter siste istid. Vi mangler også kunnskap om hvordan ulik forvaltningshistorikk har formet genetikken til villreinen, der innblanding av tamrein-gener er et sentralt punkt.

Nye metoder

I dag åpner nye metoder med helgenom-sekvensering for muligheter til å analysere og svare på disse spørsmålene med større sikkerhet. Helgenom-sekvensering innebærer at man studerer hele arvematerialet, og ikke bare enkelte mindre deler som har vært vanlig fram til nå.

Hvorfor?

Dette er problemstillinger som har blitt aktualisert i forbindelse med det pågående arbeidet med reintroduksjon av villrein i Nordfjella. Villreinstammen i Nordfjella ble utryddet i 2017/18 pga. utbruddet av skrantesyke, og det pågår en diskusjon rundt valg av kildebestand til å reetablere bestanden.

HelRein-prosjektet søker å bidra med kunnskap med formålet om å bevare den opprinnelige genetikken til norsk villrein i størst mulig grad.

 Arbeidet inngår i prosjektet «HelRein»: «Helgenomsekvensering som basis for å bestemme opphav og effekter av seleksjon hos rein med ulik forvaltningshistorikk» finansiert av Miljødirektoratet.

Tekst: Atle Mysterud, Universitetet i Oslo


Noen jegere vil derfor få med seg et veldig enkelt prøvesett til høsten. I tillegg vil trolig oppsynene ta noen prøver av felte dyr. Så håper villreinutvalget at jegerne er villige til å bidra med en liten innsats i dette spennende prosjektet.


Kontakter:

Olav Strand, Norsk institutt for naturforskning (Olav.Strand@nina.no)

Atle Mysterud, Universitetet i Oslo (atle.mysterud@ibv.uio.no)

Gasta Design