Kalvingsprosjektet

Kalvingsprosjektet som kom i gang i 2016 er nå snart over for i år. Det har vært registrert rein over mye av det samme området som tidligere år. Reinen i Forollhogna vandrer en del under kalvinga, men de siste telleperiodene i prosjektet har fostringsflokkene stort sett stått i Vingelen. Det har vært varierende vindretning, men det er (som vanlig) stor forskjell på vårens fremmarsj i fjellet med godt snødekke i nord lenge etter at det har blitt barmark i sør.

Hva går kalvingsprosjektet ut på?

Hovedformålet med prosjektet er å sammenlignet kalvingstidspunktet (varighet og høydepunktet for kalvinga) med tilsvarende data fra Forollhogna innsamlet på 1980-tallet.De første årene av prosjektet ble flokkene talt opp ved hjelp av teleskop. De siste årene har prosjektet gått over til å bruke spesialkameraer med veldig god zoom og videokvalitet i 4K. På den måten kan man filme flokkene på mellom 500 meter og flere kilometers avstand samtidig som man får etterprøvbare data som kan lagres for framtida.

Andelen simler som følges av kalv leses inn på diktafon eller registreres på skjema for hver gang man er i fjellet og filmer over flokkene man finner. For å få brukbare filmer er man avhengig av at flokkene er på føttene og i bevegelse, at de ikke er i skogen og at de ikke springer for fort eller går for tett. Det er derfor mye venting og man må ofte smøre seg med god tålmodighet.

Gasta Design