Vel gjennomført årsmøte

Årsmøtet i Forollhogna villreinvald ble avholdt 25. april i Vingelen. For første gang ble møtet avholdt som et kveldsmøte, etter innspill fra rettighetshavere. Gjennomføringa av møtet gikk greit og alle saker ble enstemmig vedtatt av de fremmøtte.

Trolig har vi nå en høyere andel eldre simler som produserer kalver i Forollhogna sammenlignet med hva vi hadde før den nye avskytingsmodellen ble innført i 2019.

Saken som de fleste er opptatt av, vedtak av kvote, ble grundig gjennomgått og grunngitt av villreinutvalgets leder, Jakob Nordstad. Nordstad la fram beregnet bestandsutvikling fra bestandsplanen og årsak til at vi ikke har kommet dit vi ønsket med antall i bestanden enda. Hovedårsaken er et større mangfold av overgangsavtaler som har fungert godt. Dette er i utgangspunktet positivt da det betyr at   flere har fått opplevd vellykket jakt, men gjør at vi henger litt på etterskudd i bestandsutviklinga da vi har skutt mer dyr enn beregnet.

Jakob Nordstad la fram et stammeregnskap som er oppdatert løpende av utvalget. Her er alle tall fra tellinger lagt inn og beregninger av minimumsbestand er tatt med for ei kryss-sjekking av bestanden og utviklinga. Bestandsutviklinga viser at vi minimum har 1515 dyr i 2022 og at dette vil øke til minimum 1557 dyr ved en kalving som et normalår de seneste årene, kvote på 500, ei felling på 90 %.

Kvota er foreslått nedjustert ned sammenlignet med fjoråret blant annet fordi vi felte flere dyr enn beregnet i fjor, og at vi har enda flere overgangsavtaler i 2022 og derfor trolig vil få enda høyere avskyting i 2022. Bestandsplanen har lagt til grunn en fellingsprosent på 80 %, vi kan «risikere» å få 95 % i 2022. Da vil vi ved en teoretisk kvote på 600 dyr skyte 90 flere dyr. Det er derfor foreslått en kvote på 500 dyr for 2022.

Villreinutvalget har imidlertid tro på at avskytingsmodellen vår nå har vært brukt lenge nok til at vi kan begynne å se det på at vi har flere eldre simler som produserer kalver i bestanden. Denne effekten var forventet tidligere, men på grunn av ei høyere felling tidlig i bestandsplanperioden enn beregnet ble nok effekten noe forsinket. Kalvtallet/produksjonen er veldig avhengig av vinteren og våren, men i et normalår vil vi trolig nå få en høyere produksjon enn tidligere da snittalderen på simlene våre var lavere.

Les referat fra møtet her.

Gasta Design