Tilstanden i de nasjonale villreinområdene er vurdert

For å ta vare på villreinen ble det sommeren 2020 fastsatt en miljøkvalitetsnorm av Klima- og miljødepartementet. Miljøkvalitetsnormen setter krav til 1) bestandsforholdene, 2) lavbeitene og 3) leveområde og menneskelig påvirkning.

Normen er retningsgivende. Dette følger av naturmangfoldloven § 13. Kvalitetsnormen skal være et solid styringsverktøy, både for miljøforvaltningen og for andre sektor- og planmyndigheter. Den skal være godt egnet til å si noe om tilstanden til villreinen og hvilke utfordringer arten møter i de ulike villreinområdene, og legge grunnlag for å vurdere hvilke tiltak forvaltningen kan sette i verk for å forbedre tilstanden.

Miljøkvalitetsnormen for villrein skal være retningsgivende. Den skal videre være godt egnet til å si noe om tilstanden til villreinen og hvilke utfordringer arten møter i de ulike villreinområdene.

Klassifiseringen av villreinområdene, som ble fullført i april 2022, viser hvilke faktorer som er de største utfordringene for hvert enkelt villreinområde. Målet er at minimum middels kvalitet for det enkelte villreinområde opprettholdes eller nås snarest mulig. På lengre sikt er det også et mål at de nasjonale villreinområdene skal ha god kvalitet[1].

Av de 10 nasjonale villreinområdene ble bare 4 områder vurdert til kategorien “middels”, de resterende 6 havnet alle i kategorien “dårlig”.

Forollhogna villreinområde oppnådde middels kvalitet etter at alle delnormer ble satt til middels. Innen de ulike delnormene var det parameterne “kjønns- og alderskorrigert slaktevekt på kalv”, “antall kalver per 100 simle og ungdyr”, “lavbeite” og “funksjonelle trekkpassasjer” som ble utslagsgivende for at kvaliteten ble satt til middels. Parameterne “Andel eldre (≥ 3 år) bukk per voksen (≥ 1 år) simle”, “Genetisk variasjon”, “Helsestatus” og “Funksjonell arealutnyttelse” ble alle vurdert til å være god.

Figur fra klassifiseringsrapporten (Rolandsen, C.M., Tveraa, T., Gundersen, V., Røed, K.H., Tømmervik, H., Kvie, K., Våge, J., Skarin, A. & Strand, O. 2022. Klassifisering av de ti nasjonale villreinområdene etter kvalitetsnorm for villrein. Første klassifisering – 2022. NINA Rapport 2126. Norsk institutt for naturforskning.)

Les hele klassifiseringsrapporten her.

[1] Rolandsen, C.M., Tveraa, T., Gundersen, V., Røed, K.H., Tømmervik, H., Kvie, K., Våge, J., Skarin, A. & Strand, O. 2022. Klassifisering av de ti nasjonale villreinområdene etter kvalitets[1]norm for villrein. Første klassifisering – 2022. NINA Rapport 2126. Norsk institutt for naturforsk[1]ning.





Gasta Design