Ikke godkjent kvote

Normalt skulle kvote for Forollhogna villreinvald vært fordelt på rettighetshaverne nå, men på grunn av et uventet vedtak av villreinnemnda vil kvotefordelinga i år bli forsinket.

Rettighetshaverne i Forollhogna må i år vente lengre enn vanlig på kvotefordeling.

Villreinutvalget foreslo for årsmøtet for villreinvaldet den 25. april at kvota for 2022 skulle settes til 500 dyr. Grunnlag for kvote ble regnet ut på bakgrunn av fjorårets minimumstelling, fjorårets kalvtelling (gjennomføres i juni/juli hvert år), minus jaktuttak (som var høyere enn forventet) og en standard naturlig avgang på 2,5 % av vinterbestand.

Årsmøtet vedtok forslaget på 500 dyr som ei fornuftig kvote ettersom valdet ligger noe under bestandsmålet på 1750 – 1850 dyr.

Kvotesøknad med begrunnelse for kvotevedtak for valdet ble oversendt nemnda den 27.4. Villreinnemnda skal vedta kvote i hht. hjorteviltforskriten §§ 28: «Villreinnemnda vedtar årlig fellingskvote for hvert villreinområde innen 1. mai.» og 29: «Villreinnemnda tildeler årlig fellingstillatelse for villrein til godkjente vald med et tellende areal som minimum tilsvarer minstearealet. Fellingstillatelsen gjelder innenfor det godkjente valdet.»

Villreinnemnda hadde møte den 28.4 og fattet da følgende vedtak som ble sendt til villreinutvalget 2. mai:

“Forollhogna Villreinvald har søkt om ei kvote på 500 dyr for jakta 2022. Villreinnemnda for Forollhogna vurderer forslaget til å være i tråd med forutsetningene for godkjenning av bestandsplan og tilstrekkelig til å holde kontroll med bestandsstørrelsen innafor planperioden. Nemnda legger til grunn at det bør komme på plass ei felles forvaltning for hele villreinområdet, og fordeler kvote i søknaden fra Forollhogna Villreinvald på hele Forollhogna Villreinområde. Med hjemmel i forskrift av 08.01.16 om forvaltning av hjortevilt, § 28, fastsetter Villreinnemnda for Forollhogna ei kvote på 500 dyr for jakta 2022. Forollhogna villreinvald tildeles 475 valgfrie dyr fra denne kvota, jf § 29, 3. ledd. Med hjemmel i viltlovens forskrift av 08.01.16 om forvaltning av hjortevilt, § 29, 4. ledd, fastsetter Villreinnemnda for Forollhogna ei kvote på 25 dyr for Røros vest villreinvald i jakta 2022, med fordeling 15 kalv, 7 simle/ungdyr og 3 frie dyr. Villreinnemnda viser til at vedtakene er enkeltvedtak som kan påklages etter regelen i forvaltningsloven § 28. Klagefristen er 3 uker.”

I begrunnelsen for at kvota fordeles på begge valdene skriver nemnda videre:

«Villreinnemnda skal fastsette ei kvote for hele villreinområdet, og ut fra denne finne tellende areal per fellingstillatelse og fordele disse på godkjente vald. Sekretariatet har merka seg at det i årets melding om endringer i vald fra Forollhogna Villreinvald fortsatt ikke er lagt opp til samordning med Røros vest villreinvald. Sekretariatet mener fortsatt at villreinnemnda bør legge press på partene for å samle forvaltninga av villreinen innafor Forollhogna villreinområde. Sekretariatet velger derfor å foreslå at foreslått kvote på 500 dyr fordelt på hele Forollhogna Villreinområde. Uten samarbeid og fellesjakt kan det ikke forventes felling på Røros, og Forollhogna Villreinvald bør derfor åpne opp for slikt samarbeid for å oppnå det uttaket de ønsker».

Slik villreinutvalget forstår nemndas vedtak ønsker de med sitt vedtak å legge press på Forollhogna villreinvald for å ta Røros inn i valdet, eller opprette overgangsavtaler med Rørosvaldet. På bakgrunn av dette tildeler de 475 dyr til Forollhogna villreinvald og 25 dyr til Røros villreinvald, som de forutsetter at skal kunne benyttes innen Forollhogna villreinvald. Villreinutvalget er av den oppfatning at rettighetshavernes organisering når det kommer til utøvelsen av jakta ligger utenfor nemndas mandat og ikke bør brukes som begrunnelse for å redusere kvota til Forollhogna villreinvald. Villreinutvalget har derfor avgjort at de vil påklage vedtaket til nemnda.

I tillegg har nemnda vedtatt å tildele Røros villreinvald en kortkategori som ikke benyttes i Forollhogna villreinvald, men som de nå mener skal kunne benyttes ved overgang til Forollhogna villreinvald, nemlig «simle/ungdyr». Dette begrunner de med: «Liten bukk er en kategori som er definert gjennom bestandsplanen og dekkes ikke av korttypene i § 29. Sekretariatet foreslår at denne erstattes med korttypen simle/ungdyr, dvs at det kan skytes bukk opp til 1 ½ år. I andre villreinområder, der denne korttypen brukes, felles det i hovedsak simler. Den bør derfor brukes også for simler for å sikre at det felles noe bukk og oppnås ønska kjønnsfordeling i uttaket. Forslaget til kvote blir etter dette: kalv 15, simle/ungdyr 7 og frie dyr (stor bukk) 3».

Vedtaket til nemnda blir ekstra vanskelig å forstå sett i lys av at årsmøtet for Forollhogna villreinvald for første gang ikke avslo søknaden til Røros om medlemskap i Forollhogna villreinvald blankt, men vedtok at: «Mulige alternativer for inndeling av Røros og Forollhogna villreinvald ses på innen årsmøtet i 2023 og legges fram for votering som en egen sak for årsmøtet. Mål for arbeidet skal være å komme fram til en løsning som sikrer den beste mulige forvaltninga av villreinområdet».

Villreinutvalget vil beklage ovenfor rettighetshaverne og eventuelle jegere at det derfor i år vil dra ut i tid med å få fordelt kvota innen valdet, men håper å få avklaring i saken så fort som mulig.

Gasta Design